Försörjningsinrättningen var under senare delen av 1800-talet formen för "fattigvården" i Stockholm. De miserabla förhållandena blev en utmaning för kvinnorna i baptistförsamlingarna i Stockholm. En ”mödraförening" tog på sig uppgiften att starta och driva ett ålderdomshem utifrån kristna värderingar. Tio kvinnor bildade föreningen tisdagen den 21 januari 1862. En början i liten skala
År 1885 började man i liten skala i en hyrd lägenhet på Regeringsgatan. Senare flyttade verksamheten till en hyrd lägenhet på Kungsholmsgatan 18. 1903 köptes fastigheten Fleminggatan 20 (vid nuvarande "Trygg-Hansa-huset") och lägenhet efter lägenhet togs i bruk för hemmet och dess "skyddslingar". Som mest hade man ett sextiotal pensionärer boende. Men tiderna förändrades, nya behov och krav måste tillgodoses. Ett helt nytt hem, Edsätrahemmet i Sätra, stod klart 1965. Sedan dess har en ombyggnad skett 1987 som resulterat i moderna lägenheter.
År 1993 stod en ny byggnad klar att användas för demensboende. I dag finns Gården 1 och Gården 2. Det är två boende för totalt 16 äldre demenshandikappade. Den tidigare ”mödraföreningen” har förändrats och heter i dag Föreningen Edsätras Vänner. Det är en ideell förening utan vinstdelning. Föreningen leds av en styrelse som väljs på de årliga årsmötena. Edsätra äldreboende drivs enligt de normer och bestämmelser, som gäller i avtal med Stockholms stad.
Som medlem är du ett viktigt stöd för styrelsen i dess arbete att bedriva ett äldreboende med hög kvalitet på alla fronter.
Är du intresserad och vill veta mer om Edsätras historia finns boken "En Herrans tålamod - en krönika om Mödraföreningen som blev Edsätras vänner". Kontakta Kökschef/Fastighetsansvarige Mattias Eriksson på mattias.eriksson@edsatra.se , för att få fri tillgång till boken.
Edsätra vänner
Hemmet
Gården
Köket
Övrigt